David Thornell

Biografi
David Thornell växte upp i Lidköping med sina föräldrar och sin äldre bror Daniel Thornell. I sin ungdom reste han mycket tillsammans med sina föräldrar till Frankrike och har tillbringat stora delar av sin uppväxt där. Thornell började han utveckla sitt konstintresse, inspirerad av en mängd olika gatukonstnärer och började med färgsprakande graffittimålningar på väggar från Paris till Marseille och det var så han först började dokumentera med kameran. Från Graffitimålningar blev enbart fotograferingen mer intressant och när Thornell var i 20-års åldern bestämde han sig för att börja ett stort projekt, att resa och fotografera alla stater i USA. Efter ett 30-tal resor så har han besökt alla 48 stater på fastlandet och planerar att besöka Hawaii och Alaska för att fullborda projektet [3]. Thornell läste media på De la Gardiegymnasiet i Lidköping där han fokuserade på sitt fotograferande.
Karriär
År 2015 startade David Thornell tillsammans med sin bror Daniel Thornell, Wallstars som säljer David Thornells fotografier och designs som posters på internet. En speciell design som Thornell gjort är en tavla i text med områden från olika delar av städer. Designen har blivit mycket populär i Sverige och har sålts i tusentals exemplar runt om i landet. Den finns designad i över 600 olika svenska orter. Under år 2016 designades bland annat officiella posters till Hockeylagen Frölunda HCLeksands IFModo Hockey och till bandylaget Villa Lidköping och till fotbollslaget IFK Göteborg. År 2017 designade artisten Viktor Frisk tillsammans med David Thornell en tavla om ADHD som var ett stort ämne efter Viktors diagnos. Tavlan blev mycket populär och har trycktes i över 2000 exemplar. [4] När den amerikanska munktillverkaren Dunkin Donuts lanserades i Sverige designade Thornell tavlor till samtliga kaféer. Bland annat en stor utsmyckad vägg i Gallerian i Stockholm. I November 2018 gästade han Kjell Bergqvist’s tavelresa med 20st verk och all försäljning gick till Bergqvist’s insamlingsstiftelse. 50 000 kr skänktes redan efter ett dygn.[5] 2018 var också året när hans närvaro i sociala medier växte och han passerade 200 tusen följare på Instagram[6]. År 2020 kan man se David Thornells fotografier och designs i många hem i Sverige och på många platser så som i restauranger, caféer, sjukhus, skolor, butiker och klubbar.
Utställningar
Scandic Rubinen i Göteborg.
Scandic Victoria Tower i Kista.[7]
Hjo Konstrum i Hjo
Skrapan på Södermalm i Stockholm.
Lidköpings Konsthall i Lidköping.[8]
Svenska Kyrkan i New York.
Clarion Hotel Post i Stockholm.
Publiceringar[redigera | redigera wikitext]
Efter Thornells många besök för att fotografera samtliga stater i USA har han skrivit reportage för olika tidningar bland annat Allt Om ResorRiksettanTidningen RES, där han gjort reportage om bland annat de bästa restipsen till Los AngelesSan Francisco och runt om i USA. För tidningen Riksettan gjorde han ett reportage ihop med Johan Tell om skildring av Lincoln Highway där Johan Tell skrev text och David Thornell stod för alla fotografier[9]. Några av publiceringarna finns nedan. [10][11][12]
14 tips och måsten för drömresan till USA
Los Angeles bästa tips – här är 19 favoriter
San Francisco är en av världens bästa städer
Härlig USA-retro
Externa Länkar[redigera | redigera wikitext]
Nu kan vi hänga upp Danderyd på väggen
Upplands-Bros poster sålde direkt
Här skapas konst av ortsnamn – succé för designidé i Lidköping
USA by David – 50 stater innan 30
ÄNTLIGEN SLÄPPS MIN TAVLA! Viktor Frisk & David Thornell
En fotograf med graffiti och kubism i blodet
David Thornell Jämför USA/Sverige
Officiell Webbplats
^ Lidköpingsnytt. ”Här skapas konst av ortsnamn – succé för designidé i Lidköping”. Läst 12 september 2020.
^ ”Upplands-Bros poster sålde direkt”www.stockholmdirekt.se. 7 september 2017. Läst 12 september 2020.
^ ”14 tips för drömresan till USA”www.expressen.se. Läst 12 september 2020.
^ ”ÄNTLIGEN SLÄPPS MIN TAVLA!”Viktor Frisk. 15 november 2017. Läst 12 september 2020.
^ ”Kjelles Tavelresa”www.facebook.com. Läst 12 september 2020.
^ ”David Thornell (@davidthornell) • Foton och videoklipp på Instagram”www.instagram.com. Läst 12 september 2020.
^ Presskontakt; +46721802153. ”Fotoutställning med David Thornell på Scandic Victoria Tower”Mynewsdesk. Läst 12 september 2020.
^ Lidköpingsnytt. ”En fotograf med graffiti och kubism i blodetVernissage på lördag i Konsthallen”. Läst 12 september 2020.
^ Persson, Text Jörgen (14 oktober 2014). ”Njut av Riksettan!”Riksettan. Läst 12 september 2020.
^ ”14 tips för drömresan till USA”www.expressen.se. Läst 12 september 2020.
^ ”Los Angeles bästa tips – här är 19 favoriter | Allt om resor | Expressen”www.expressen.se. Läst 12 september 2020.
^ ”San Francisco är en av världens bästa städer”www.expressen.se. Läst 12 september 2020.